VAU - mikä määrä!
Tamperelaiset pelastivat ennätysmäärän ruokaa hävikiltä 2018
Hävikkiruoan myyntiin erikoistuneen Matsmartin tamperelaiset asiakkaat pelastivat yli 32 000 kiloa ruokaa hävikiltä viime vuonna, mikä on jopa 752% enemmän kuin 2017.
“Matsmartin tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja suomalaisten asiakkaiden ansiosta yli puoli miljoonaa kiloa ruokaa sai viime vuonna uuden mahdollisuuden. Asiakkaamme ovat aitoja ympäristösankareita”, kertoo Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson.
Viime vuonna Matsmartin kautta pelastettiin 32 314 kiloa ruokaa Tampereella, mikä vastaa 50 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Saman verran CO2-päästöjä syntyy 131 edestakaisesta Tampere–Tukholma -lennosta.
“Vähentämällä ruokahävikkiä asiakkaamme tekevät vaikutuksen ympäristöön ja säästävät rahaa. Samanaikaisesti autamme tuottajia myymään tuotteita, jotka muutoin päätyisivät hävikkiin”, jatkaa Karl Andersson.
Luonnonvarakeskus LUKE:n mukaan pelkästään kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa. Suomessa ruokaketjun hävikin kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjälki vastaa jopa 400 000 henkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.
Karl Andersson kommentoi: “Tämä kertoo, miten suuresta ongelmasta on kyse. Onneksi kuitenkin entistä useampi ruoanvalmistaja ja kuluttaja haluaa vähentää hävikkiä. Matsmart on täyttänyt selvän aukon ruokaketjussa”.
Näin laskimme ruoan ilmastovaikutuksia:
- 1 000 ruokakilon valmistaminen aiheuttaa noin 1 540 kg hiilidioksidipäästöt Naturvårdsverketin (Ruotsin ympäristöviranomainen) mukaan.
- Tampereella 32 314 kiloa Matsmartin kautta pelastettua ruokaa vastaa 50 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä, mikä taasen vastaa 131 edestakaista yhden hengen lentoa Tampereelta Tukholmaan (WWF:n ilmastolaskurin mukaan).
Lähteitä ruokahävikistä: