Matsmart Stories

Hävikkiviikko herättää keskustelua ruokahävikistä

Nousussa

19.09.2024

Hävikkiviikkoa vietetään 23.–29.9.2024. Hävikkiviikon tavoiteena on nimensä mukaisesti herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Me haluamme osaltamme olla mukana lisämässä tietoisuutta tärkeästä aiheesta.

Mitä se ruokahävikki sitten oikein on?

Ruokahävikki tarkoittaa syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta päätyy pois heitettäväksi. Ruokahävikki on siis syömäkelpoista ruokaa, joka olisi voitu syödä tai juoda, mikäli olisimme toimineet hieman järkevämmin.

25 kiloa vuodessa

Luken teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisissa kotitalouksissa syntyy ruokahävikkiä keskimäärin jopa 25 kiloa henkeä kohden vuodessa. Se on ihan valtava määrä! Jokainen voi omassa arjessaan pohtia, miten ruokahävikin määrää saisi vähennettyä.

käytä omia aisteja ruokahävikin torjumiseen!

Moni ruokatuote säilyy syömäkelpoisena pakkaukseen merkittyä päivää pidempään. Parasta ennen -päiväys poikkeaa viimeinen käyttöpäivä -merkinnästä siten, että "parasta ennen" on tuotteen vähimmäissäilyvyysaika.

Ruoan käyttökelpoisuuden arviointiin kannattaa rohkeasti käyttää omia aisteja: katso, haista ja maista ennen kuin heität ruokaa roskiin.

Halusimme helpottaa aistinvaraisen arvioinnin käyttämistä kotitalouksissa, ja siksi halusimme tehdä tulostettavat julisteet aiheeseen liittyen. Täältä voit käydä lataamassa julisteet ja tulostaa ne vaikkapa keittiöösi, tai miksei vaikka työpaikalle!

Aistinvaraisen harkinnan lisäksi voit vähentää ruokahävikkiä mm. näillä tavoilla

  • Pidä puhelimessasi listaa kotoa jo löytyvistä ruokatarvikkeista - näin vältyt siltä, että kotona on monta purkkia samaa maustetta.
  • Siivoa ruokakaapit säännöllisesti.
  • Asettele tuotteet jääkaapissa niin, että ensin käytettävät tuotteet ovat etusijalla, jotta ehdit käyttää ne.
  • Tuotteiden pakastaminen - esim. Leipää voi hyvin pakastaa, jos sitä uhkaa jäädä yli.
  • Viikon ruokalistan suunnittelu.
  • Matsmartin valikoimaan tutustuminen - taistellaan yhdessä ruokahävikkiä vastaan! Tutustu suosituimpiin tuotteisiin täällä